Wei is een bijproduct bij het maken van kaas. Het wordt nu vaak verwerkt in
drankjes, zoals Rivella en Taksi.
Brandstofcel
In Griekenland hebben ze een andere toepassing bedacht. De wei kan opgegeten
worden door microben in een brandstofcel. Daarmee genereren ze stroom. Dat
meldt het Britse weekblad The
Economist.
In reguliere brandstofcellen is het vaak waterstof die zorgt voor de
stroomopwekking.
Georgia Antonopoulou
De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar Georgia Antonopoulou
maakt snel vorderingen. Zo heeft ze al ontdekt dat ze de wei eerst moeten
steriliseren om te voorkomen dat andere microben, die in de wei zelf leven,
de microben uit de brandstofcel vóór zijn.
Puntje is nog wel dat de hoeveelheid stroom die de brandstofcel opwerkt,
miniem is. Nauwelijks voldoende om een mobieltje te laden.
Naast olijven en feta
Maar als de technologie rijpt, kan Griekenland, dat export zo nodig heeft,
méér verkopen dan olijven en feta. En het afvalprobleem - een fetafabriekje
heeft al gauw jaarlijks 4.000 ton aan wei af te voeren - is meteen ook
opgelost.
Lees ook:
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl